Czym jest data recovery?
Wiele firm i osób zastanawia się, czym jest data recovery? To dość elementarne pojęcie, który każdy powinien znać i zaimplementować do swojej pracy. Dzisiaj nieco o praktycznej wiedzy na ten temat i jak się to odnosi do codziennej pracy.
2021-04-20, 09:32

W jaki sposób mogę chronić dane w swoim komputerze? Czym jest data recovery?

Bardzo dobrym sposobem na wypadek utraty danych w niespodziewanych wypadkach jest częste robienie backupu. Czym jest data recovery w takim razie? Najprościej mówiąc jest to odzyskiwanie danych. Można to jednak rozumieć jako odczytywanie danych z nośników zewnętrznych, albo jako proces odzyskiwania z kopii zapasowych. By jednak ta druga możliwość mogła mieć miejsce, trzeba wcześniej tę kopię wykonać.

Dlaczego backup jest tak ważny? Czemu każda firma powinna go mieć?

Trzeba pamiętać, że w każdym możliwym biznesie jest możliwość utraty danych. Dane gromadzone o kontrahentach, pracownikach czy dokumentacja elektroniczna nie może zostać utracona na stałe, bo ciągłość dostarczanych usług może zostać zawahana. Najważniejsze jest, aby te dane chronić i ubezpieczyć się na wypadek ich utraty. Odpowiadając na pytanie, czym jest data recovery, to bardzo ważny proces przywracania danych, który każdy biznes powinien w razie wypadku zaplanować.

Michał Woźnik